Product | ひらくる さくら小皿・豆皿 hiracle Cherry-blossom-designed plates and Cherry-blossom-shaped small plates |
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Model number | |
Manufacturer | エイジデザイン株式会社 AgeDesign Co.,Ltd. |
Designer | 稲垣 揚平 INAGAKI Yohei |
先駆性 Pioneer spirit |
社会性 Social performance |
技術革新性 Technology innovation |
造形性 Modeling |
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生活領域/Living areas |
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事業領域/Business areas |
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公共領域/Public areas |
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hiracle さくら小皿・豆皿は、日本を象徴する桜をモチーフに、石川県の伝統工芸『九谷焼』とのコラボレーションによって生まれた磁器です。さくら小皿は、醤油や出汁などを注ぐと桜の形が浮かび上がる小皿です。使用前に浮かび上がる桜の形が分からないようにサプライズ性に配慮した独自の凹凸設計を取り入れました。さくら豆皿は、小皿にすっぽり収まる形状で、薬味皿や箸置きとしても使える豆皿です。どちらも九谷焼の特徴である色絵付けをあえて施さないシンプルな仕上げ、スタッキングできる機能的な形状としました。九谷焼でありながら普段使いが容易な和食器として、毎日の食卓へさりげなく花を添えます。(解説/稲垣 揚平)2012年7月発売 ¥2,400(税抜き)
扇状や瓢箪、葉形など、形状を楽しむ手塩皿の古典的な楽しさをそのままに、醤油などを注ぐと花の形が浮かび上がるサプライズ性が特長の九谷焼の磁器製小皿である。シルエットは現代のライフスタイルにマッチするシンプルな円形状としたうえで、その中にすっぽりと納まる豆皿とのセットとなっている。日本文化の食へのこだわりや美意識、所作を脇役として演出してくれるプロダクトである。(選定委員/齋藤 和彦)
The hiracle Cherry-blossom-designed plates and Cherry-blossom-shaped small plates are porcelains created in collaboration with the traditional porcelain ware “Kutaniyaki” (Kutani ware) from Ishikawa Prefecture using the motif of cherry blossom symbolizing Japan. Cherry-blossom-designed plate is a plate where a shape of cherry blossom emerges when soy sauce or dashi soup is poured in it. A unique
concave-convex design is applied to make the shape of the cherry blossom unrecognizable before use and appear as a surprise. The cherry-blossom-shaped small plate fits right into the designed plate and can be used as a condiment dish or a chopstick rest. Both have simple finishes intentionally without colored painted pictures that is characteristic of Kutani ware, and have functional shapes for easy stacking. It is a Kutani ware that is usable in daily lives as a Japanese tableware and casually adds a sense of grace to our dining table. (Description / INAGAKI Yohei) Launch Year / 2012
Besides the classic fun of a hand salt dish enjoying the shape, such as of a fan, a gourd, and a leaf, the Kutani porcelain small plate has a surprising feature; when soy sauce is poured in it, a shape of a flower emerges. The silhouette is a simple circular shape that matches the modern lifestyle, and a smaller dish fits perfectly inside to make a set. It is suggested by the project that our commitment to food, aesthetic sensibility, and manners are other important factors of Japanese culture. (Selection Committee / SAITO Kazuhiko)